Yaşam

Bafa Gölü Gezilecek Yerler: Saklı Cennetin İncisi Bafa Gölü’ne Nasıl Gidilir, Ne Yapılır?

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, yaklaşık 60 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğu bölgesindeki Menteşe Dağları’nın içine yuvalanmış sığ bir tatlı su gölüdür. Peki kuş cenneti Bafa Gölü’nde gezilecek yerler nereler? Bafa Gölü’nde gezilecek ve görülecek yerler nerelerdir?

İşte Bafa Gölü’nde gezilecek yerler…

Bafa Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Büyük Menderes Deltası Nehri’nin güney bölgesinde yer alan Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. İzmir ve Bodrum’un ortasında yer alan Bafa Gölü, Bodrum’a yaklaşık 40 dakika uzaklıktadır. Buraya en yakın hava limanı Bodrum’dadır. Milas garajından kalkan minibüslere binerek ya da İstanbul ve İzmir’e giderken Bodrum Söke’den geçen otobüslere binerek Bafa Gölü’ne ulaşabilir ve eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Bafa Gölü’nün Özellikleri

Büyük Menderes’in oluşturduğu Bafa Gölü, alüvyonların taşınması sonucu oluşmuştur. Göl ortalama 16 kilometre uzunluğunda ve ortalama 6 kilometre genişliğindedir. Gölün en derin yeri 21 kilometre, yüzeyden yüksekliği 10 metre. Bunlara ek olarak gölün kıyı uzunluğu 50 kilometre olarak biliniyor. Bafa Gölü sığdır. Bu nedenle birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kuşlar sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde barınmak ve üremek için burayı tercih ederler.

Bafa Gölü Yapılacaklar Listesi

Eşsiz bir doğaya ve geçmişten günümüze eşsiz tarihi kalıntılara sahip olan Bafa Gölü ve çevresinde yapabileceğiniz 8 aktiviteyi sizler için derledik.

  • Kapıkırı Köyü’nden başlayarak bir gezi rotası oluşturun.

  • Tekne Tipine göre Bafa adalarını gezin.

  • Trekking türlerine katılın.

  • Karia yolunda uzun yürüyüşler yapın.

  • Zeytin topla.

  • Tarih öncesi kaya fotoğraflarına bakın.

  • Herakleia Antik Kenti’ni ziyaret edin.

  • Yılan balığı yemeğini dene.

Bafa Gölü Hakkında Genel Bilgiler

Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Çamiçi Gölü olarak da adlandırılan gölün üzerinde 3 adet küçük ada bulunuyor. Bu adalarda tarihi kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bu yapılardan en eskisi Yediler Manastırı’dır. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili bu göl balıkçıl kuşları, pelikanlar, karabatak ve ördeklerle ziyaretçilerini bekliyor.

Bafa Gölü Gezilecek Yerler

Gezilecek yerleri ve doğal güzellikleri ile muhteşem yerlere sahip olan Ege Bölgesi’ndeki yerlerden biri de Bafa Gölü’dür. Muğla’nın en büyük gölü olan Bafa Gölü, Milas ilçesinde Söke ovasında yer almaktadır.

1. Herakleia Antik Kenti

Herakleia Antik Kenti ya da diğer adıyla Latmos Antik Kenti, adını deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte bulunan ve şimdiki adı Beşparmak Dağları olan Latmos Dağı’ndan almıştır. Bu dönemde denize yakın yerler tehlikeli olduğu için şehir burada kurulmuştur. Beşparmak Dağları’nın eteklerinde bir meclis olan Herakleia Antik Kenti, Kapıkırı Köyü ile Yediler Manastırı arasındaki bölgede bulunuyor.

Adını Yunan Mitolojisindeki kahraman Herakles yani Herkül’den alan bu antik kentin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak bölgede yerleşim M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzandığı sanılmaktadır.

Bir İyon kenti olarak kurulan Herakleia, bir dönem Karya’ya bağlı kalmış, ardından Büyük İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesiyle Helenistik dönemi yaşamıştır. Daha sonra Bizans ve Osmanlı toprağı olan bu şehirde tüm dönemlerin etkilerinin izlerini göreceksiniz.

Adres: Kapıkırı, 48230 Milas/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Çok güzel ve geniş bir site. Seyahat etmek için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Akşamları ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Giriş ücreti alınmaz. Gün batımı harika. Tiyatro ve hamam bölümleri köyün içinde ve henüz kazılmamış toprak altındadır. El işi teyzelere dikkat edin, girişte görürseniz hemen almayın, köyde çok teyze var?. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer’

‘Yedi Manastır’a doğru çıkarsanız, surların ötesinde hala harabeler göreceksiniz. Güzel manzaralı bir antik kent’

‘Tarihi bir bölge. Özellikle Bafa Gölü doğal yapısıyla çok güzel. Sadece köyde yaşayan kadınlar yabancıların geldiğini görünce bir şeyler satmak istiyor. Bunu yaparken de yapma biçimleri çok itici ve ezici. Gittiğine pişman oldular.’

2. Latmos Dağı

Beşparmak Dağları olarak da bilinen Latmos Dağı, özellikle trekking yapmayı sevenler için harika bir yer. Dağı gezerken karşılaşacağınız tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler sizi büyüleyecek. Kayalıklardan ilerlerken kendinizi bir sanat galerisinde geziyormuş gibi hissedeceğinize eminim. Latmos Dağı’nı ziyaret ederken biraz önce bahsettiğimiz Latmos Antik Kenti yani Herakleia Antik Kenti’ni de ziyaret etmiş olacaksınız.

Adres: Karahayıt, 48230 Milas/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Görsel bir şölen sunan bir manzara olsa da mutlaka tırmanılması gereken bir dağ, Türkiye’nin belki de dünyanın en büyük kaya kütlesi olan tek modül olan dağ, kayaların arasından tırmandığınız 1408 dağ bızını gösterdi bana. telefonumdaki yükseklik, Bağarcık köyünde kamp yaptık ve o kadar gittik, Bağarcık köyü 600 metre uzaklıkta. Yüksekice 7 km, hep yokuş olarak gidiyoruz, zirveye ulaştığımızda şoke ovası Aydın Didim ve tabi ki Bafa gölü ayaklarınızın altında, manzara muhteşem’

‘Beşparmak Dağları Latmos Tepe etkinliği için klasik Kapıkırı rotasını değil Bağarcık köy rotasını kullandık. Muhteşem manzaralara sahip bir rota. Tepe yolu da karya yolunun bir bölümünü içermektedir. Tabii yol uzun, sabah erken yola çıkmakta fayda var…’

3. Kapıkırı Köyü

Bafa Gölü kıyısında, mutlaka ziyaret edilmesi gereken 350 kişilik nüfusa sahip şirin bir köy olan Kapıkırı Köyü, hem görüntüsüyle hem de köylüleriyle ev sahibini büyülüyor.

Yaz sezonunda yerli ve yabancı turistleri ağırlayan bu köyün hanımları el işi kolye, bilezik, yazı, eşarp gibi hediyelik eşyalar satarlar.

Kapıkırı Köyü’nün Herakleia Antik Kenti’ne de ev sahipliği yaptığını söylemeden geçmeyelim. Köyde dolaşırken Herakleia Antik Kenti’nden kalan yapıları ya da kalıntıları görebilirsiniz. Köyün yakınında bulunan Athena Tapınağı ve Agora Tapınağı’nı görmenizi tavsiye ederiz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

4. Bafa Adaları

Bafa Gölü’nde toplam 4 ada bulunmaktadır. Bu adalar İkiz Adalar, Menet Adası, Kapıkırı Adası ve Kahveasar Adası olarak isimlendirilmiştir. Tüm adalarda Bizans manastırları, kale benzeri yapılar, kiliseler ve şapeller bulunmaktadır.

Kapıkırı Adası

Köyün karşısında hızla yer alan ve günümüze kadar iyi korunmuş olan Kapıkırı Adası, Helenistik dönemden kalma surlarla çevrilidir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

İkiz Adalar

Biri ada obur kumuluna bağlı ve bir ada olmayan birbirine bağlı iki yapıdan oluşuyor. Yapılardan biri ada iken, diğeri kumulla bağlantılı bir adacık. Kara ile bağlantısı olmayan adada Meryem Ana adına yapılmış bir manastırın kalıntılarını görmek mümkün. Adada büyük ve karayla bağlantısı olan bir kale var.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Menet Adası (Kuş Adası)

Kuş Adası olarak da bilinen Menet Adası’nda yonca planlı bir kilise ve 2 küçük şapel bulunmaktadır. Ne yazık ki bu adadaki yapılar sağlam kalamadı. Menet Adası, göldeki en büyük adadır.

Kahveasar Adası

Kahveasar Adası, Mersinet İskelesi önünde yer almaktadır. Manastır kalıntılarının bulunduğu bu adada manastırın içindeki kilise diğer adalardaki kiliselere göre daha uygundur.

5. İç Karya Aşaması

Karya Yolu 800 kilometrelik devasa bir yürüyüş yolu. Türkiye’nin en büyük yürüyüş parkuru olan Karya Yolu, Datça Yarımadası’ndan Gökova Körfezi’ne ve Bozburun Yarımadası’na kadar çok geniş bir alanı kapsıyor.

Bozalan’dan başlayıp Aydın, Karpuzlu’da sona eren, Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı’dan geçen İç Karia etabı yaklaşık 16 kilometre. İç Karya Etabı sizi antik kentler, Beşparmak Dağları, asırlık zeytinlikler, kral yolları, neolitik dönem kalıntıları, Osmanlı konutları, Bizans manastırları arasından geçiriyor ve yolun sonunda Bafa Gölü’ne ulaşıyorsunuz.

Uzun yürüyüşler için ideal aylar olan ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde burayı ziyaret etmenizi ve yürüyüş parkurunda yürümenizi tavsiye ederiz.

6. Yediler Manastırı

Yediler Manastırı, Latmos Dağı’nın güneyinde, Gölyaka Köyü’nün sonundadır. Yediler Manastırı bölgenin değerli tarihi yerlerinden biridir.

Hristiyanlığın ve Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini tasvir eden freskler ve kaya fotoğrafları göreceksiniz.

Adres: Gölyaka, 48230 Milas/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Gölyaka köyünden Manastır tabelasından arabayla son noktaya kadar gittikten sonra çok kısa bir mola vererek 1 saatlik bir yürüyüş yaptık. Belirtiler bazen silik olsa da dikkatli olursanız bulmanız zor değil. Manzaranın ve ortamın huzurunun tadını çıkararak dönüşe geçtik. Karya yolu manastırdan yukarıya doğru devam eder. Farklı kaya yapılarını görmek için bir süre tırmanmakta fayda var. Dönüş yolunda harika bir gün batımı izledik. Yol karanlıkta yürümek için pek uygun değil. Ayak bileği burkulması veya düşme olasılığı vardır. Gün batımını mümkün olduğu kadar alçaktan izlemekte fayda var.’

‘Yürümeye yeni başlayanların rahatlıkla yürüyebileceği bir parkur. Göl köyünden manastıra doğru yürürken Karia yolunun bir kısmından yürüyorsunuz. Kendi başınıza yürüyecekseniz, kayaların veya ağaçların üzerindeki kırmızı ve beyaz işaretleri takip etmeniz yeterli olacaktır.’

7. Bafa Gölü Restoranları ve Kahvaltı

Şükran Abla Gözleme ve Kahvaltı Evi

Milas’ın Pınarcık Köyü’nde yer alan Şükran Abla Gözleme ve Kahvaltı Evi, Bafa Gölü’ne gelmeden önce 5 dakika mola veriyor.

Adres: Pınarcık, 48230 Milas/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Kahvaltı ikramları her şey çok güzeldi emeğinize sağlık çok teşekkür ederim tavsiye ederim pişman olmazsınız mükemmel bir yer’

‘Mükemmel bir kahvaltı deneyimi yaşadık. Tüm ürünler taze ve kaliteliydi. Çeşit o kadar çoktu ki ne yiyeceğimizi şaşırdık. Pankeklerini mutlaka denemelisiniz. Fiyat performans 10. Çalışanlar çok cana yakın ve güler yüzlü. Zeytinler lezzetlidir. Her şey için teşekkürler.’

Karia Pansiyon & Restaurant

Bafa Gölü ve Kapıkırı Adası manzarasına karşı köy kahvaltısı yapabileceğiniz harika bir yerdir. Kendi elleriyle hazırladıkları reçeller, zeytinler ve peynirlerle sizleri mest edecek.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Doğa Restoranı

Zeytinliklerin içinde yer alan Natura Restaurant, Bafa Gölü manzarasına sahip. Burada kahvaltı yapabilir veya dilerseniz akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Manzara muhteşem. Şelale çok keyifli. Odalar geniştir ve her biri göl manzaralıdır. İşletmenin adı Çeri Natura olarak değiştirildi. Güneşlenmek ve göle girmek için gölün kıyısına bir alan yapılmış. Gitmenizi tavsiye ederim.’Çeri Restaurant

Bafa Gölü kıyısında yer alan Çeri Restaurant’ta yörenin özel yemeği yılan balığını tadabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Bafa Gölü bölgeye ayrı bir hava katıyor. Bodrum’a geldiğinizde rotanızı Milas’a çevirip Bafa gölüne gelin ve Çeri restoranda yöresel gözleme pidelerini yiyin ama yılan balığının en nadidesini mutlaka tatmalısınız. Restoran golsüz ve mükemmel manastır manzarası eşliğinde keyifli bir kahvaltı yapmanız için mükemmel bir yer.. Ayrıca yöresel yemekler de çok lezzetli. .’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort